Pieczone szparagi z czosnkiem


Długo zbierałam się do tego, by w końcu spróbować szparagów. W końcu wybrałam te zielone i postanowiłam, że poeksperymentuję trochę z piekarnikiem. Wyszło wybornie!

Składniki: 
Szparagi zielone
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Czosnek granulowany
2 ząbki czosnku
Parmezan (opcjonalnie) 



Przepis: 
Szparagi należy opłukać w zimnej wodzie, a następnie odłamać zdrewniałe końcówki - raz będzie to większy, raz mniejszy kawałek. Następnie bierzemy blachę do pieczenia, na której kładziemy papier do pieczenia. Równo układamy nasze szparagi. Warto na tym etapie skropić je oliwą, dzięki czemu będą bardziej chrupkie. Posypujemy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są już gotowe. Jeżeli widelec wchodzi w nie, jak w masełko - możemy wyciągać. Na koniec możesz posypać je parmezanem. 
http://instagram.com/kusterkowa
Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz