Dietetyczne kotlety mielone



Osobiście mogłabym mięsa nie jeść, ale nie oszukujmy się - w domu mieszka jeszcze mężczyzna, który jest typowym samcem. Dla niego życie bez mięsa nie ma prawa bytu, no bo jak? Kotlet musi być, szynka to też podstawa wyżywienia. 

Staram się jednak gotować w miarę chudo i dietetycznie, dlatego biorąc przepis od mamy, postanowiłam parę składników pozamieniać. Trochę dodałam, a kilka zabrałam i dzięki temu uzyskałam nie dość, że zdrowsze to i zdecydowanie smaczniejsze kotlety mielone. Mąż syty i Kusterkowa nie tyje - rozwiązanie idealne :)



Składniki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
Natka pietruszki lub Bazylia
2 jajka
6 sporych kromek razowego chleba
500 ml ciepłego mleka 0,5%
Czosnek granulowany
Sól i Pieprz
Bułka tarta (razowa lub zwykła)
Olej


 

Przepis:
W pierwszej kolejności odkrój od pieczywa skórki i włóż do miski z ciepłym mlekiem na około 15 - 20 minut, by napęczniało. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki lub bazylię. Mięso mielone włóż do sporej miski. Dodaj jajka, posiekaną natkę lub bazylię, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Odsącz z mleka chleb i dodaj do całości. Teraz wszystko wymieszaj na gładką masę i zacznij formować kotlety. 


Wskazówka: zmocz ręce w zimnej wodzie przed lepieniem kotleta. Dzięki temu łatwiej będzie Ci uformować kształt, a mięso nie przylepi się do rąk. Voilla!
 

Każdego kotleta obtocz w bułce i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Smaż do momentu, aż połowa kotleta będzie "zabrązowiona" i wtedy odwróć go na drugą stronę. Poczekaj do tego samego momentu i gotowe!







Takie mielone są zdrowsze, pyszniejsze i znacznie ciekawsze od klasycznych!

Udostępnij ten post