Osobiście mogłabym mięsa nie jeść, ale nie oszukujmy się - w domu mieszka jeszcze mężczyzna, który jest typowym samcem. Dla niego życie bez mięsa nie ma prawa bytu, no bo jak? Kotlet musi być, szynka to też podstawa wyżywienia.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
Natka pietruszki lub Bazylia
2 jajka
6 sporych kromek razowego chleba
500 ml ciepłego mleka 0,5%
Czosnek granulowany
Sól i Pieprz
Bułka tarta (razowa lub zwykła)
Olej
Przepis:
W pierwszej kolejności odkrój od pieczywa skórki i włóż do miski z ciepłym mlekiem na około 15 - 20 minut, by napęczniało. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki lub bazylię. Mięso mielone włóż do sporej miski. Dodaj jajka, posiekaną natkę lub bazylię, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Odsącz z mleka chleb i dodaj do całości. Teraz wszystko wymieszaj na gładką masę i zacznij formować kotlety.
Wskazówka: zmocz ręce w zimnej wodzie przed lepieniem kotleta. Dzięki temu łatwiej będzie Ci uformować kształt, a mięso nie przylepi się do rąk. Voilla!
Każdego kotleta obtocz w bułce i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Smaż do momentu, aż połowa kotleta będzie "zabrązowiona" i wtedy odwróć go na drugą stronę. Poczekaj do tego samego momentu i gotowe!
Takie mielone są zdrowsze, pyszniejsze i znacznie ciekawsze od klasycznych!